Vedett fiets

Op de Muggenberg staan maar liefst twee van de 100 Vedett fietsen. Maar wat is nu precies het verhaal achter die ‘kekke biertrappers’?

Voor degenen die in de kroeg ‘de Koers hard maken’ en ‘de sprint aantrekken’ hebben VANMOOF en Vedett letterlijk de ultieme caféracer ontworpen. Terwijl heel België vol hing met affiches en er massaal Vedett biertjes werden verkocht, stonden, hingen of zweefden deze spetterende branded VANMOOFs in de mooiste en hipste cafés van België. Want zeg nou zelf: deze caféracers staan toch perfect in de klassieke fietsenrekken? Vedett en VANMOOF zijn de samenwerking aangegaan om op een ludieke, originele maar bovenal ‘blijvende’ manier de zichtbaarheid van Vedett in haar meest waarde toevoegde cafés te versterken.

Win een Vedett caféracer

Wie één van de honderd VANMOOF Vedett caféracers wilde winnen moest Vedett drinken. Als je Freddy Maertens tegenkwam op het etiket moest je een foto ter bewijs opsturen om de trotse eigenaar van zo’n bierfiets te worden.

“Dit is de ideale fiets voor de moderne cafébezoeker”, zei Niels Bark, marketing manager bij VANMOOF. De samenwerking met typograaf Denis Meyers zorgde voor een typische Vedett-touch. 

Deze uniek genummerde 100 racers werden op 20 december 2012 door fietslegende Freddy Maertens in de wielerpiste ‘t Kuipke te Gent vrijgelaten.

Typograaf Denis Meyers

Denis heeft gewerkt aan meerdere opdrachten en verschillende projecten voor VANMOOF. Hij is een kunstenaar die zijn eigen stijl heeft gecreëerd. Het heeft geen zin om een etiket op hem te zetten.
Typograaf, graffitikunstenaar, tagger, illustrator, schilder… hij is dat allemaal en nog veel meer.

Hij heeft werk gedaan voor Natan, JC Decaux, Duvel Moortgat, Lee. Met doeken variërend van stickers, tot muren, over brillen, fietsframes, auto’s en zelfs naakte lichamen. Denis kan het allemaal.

Zijn grootste werk tot nu toe was de Remember – Souvenir expo in een oud Solvay-gebouw in Brussel. 20.000 (!) m² aan gedachten, ideeën en inspiratie.

Het Velo Vedett project

Het begon allemaal met het maken van een ‘over – the – top’ prototype om Duvel Moortgat te overtuigen tot deze activatie.

Voor marketeer Wesley Loeman was het een van die mijlpaalmomenten waarop de creativiteit van het netwerken begint. Door zijn netwerk effectief te gebruiken, kwam hij tot een uniek (PU-gecoat) frame, handgeschilderd logo van Denis Meyers (hij weer 🙂 ) en een op maat gemaakte VEDETT-krat met scheurvellen. Voordat we het prototype leverden, hadden we ook een fotoshoot waarbij we de fiets in een VEDETT-omgeving plaatsten.

Natuurlijk is er altijd het aspect van geluk… want blijkbaar toen de fiets aankwam op het Duvel HQ, liep de CEO langs en was meteen enthousiast. Uiteindelijk werd een deal gesloten voor 100 op maat gemaakte fietsen (een geregistreerde serie van 1 tot 100).

Alleen in onze stoutste dromen verwachtten we dat Duvel Moortgat voor het ‘full option’ model zou gaan, dus dit betekende niet alleen het ontwerpen van een merkactivatiecampagne, maar ook ervoor zorgen dat alle operaties soepel verliepen.

Operatie Assemblage

Demonteren van de standaard fietsen – transport van A’dam naar de PU coater – coating van 100 frames – Denis Meyers zijn eerste logo-schilderij laten digitaliseren – afdrukken van hoogwaardige decalls (de waren lasergesneden) – decalls aanbrengen en Denis elk frame laten ondertekenen en nummeren – de frames naar onze tijdelijke assemblagehal brengen 

100 fietsen opnieuw monteren – de binnenkant uit meer dan 100 kratten halen – op maat gemaakte scheurvellen installeren – van de assemblagehal naar Duvel Moortgat

De campagne – Find Freddy

Een reeks VEDETT-flessen zou de afbeelding van Freddy Maertens erop hebben. Wanneer iemand zo’n fles had, moesten ze een speciaal gemaakte webpagina bezoeken en zich registreren. Uiteindelijk zouden 100 winnaars worden gekozen en hun eigen VEDETT VANMOOF ontvangen. Prijswinnaars ontvingen hun fiets op een speciaal evenement in ‘t Kuipke in Gent.

Freddy Maertens reed ook zelf een rondje op de piste van ‘t Kuipke in Gent op één van de honderd Vedett fietsen.

Vedett VANMOOF

Vedettfiets met de Vedettmobiel

www.muggenberg.nl - Muggenberg